صفحه اصلي > اخبار و رویدادها > متن کامل خبر 

متن کامل خبر


 
گزارش برگزاری نشست "تحولات امید بخش توسعه در سال‌های پس از انقلاب اسلامی"

خلاصه خبر: نشست "تحولات امید بخش توسعه در سال‌های پس از انقلاب اسلامی" به همت پژوهشکده اقتصاد با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه در تاریخ سی ام بهمن ماه در سالن اجتماعات شهید چمران دانشگاه برگزار شد.

در ابتدا و بخش نخست این نشست، دکتر محسن رنانی عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان و مأمور به دانشگاه تربیت مدرس، به سخنرانی پرداخت و درباره موضوع سخنرانی خود "تحولات امید بخش توسعه در سال‌های پس از انقلاب اسلامی"، گفت:

انگیزه‌ام از انتخاب این موضوع، چالشی بود که با خودم داشتم که در 20 سال گذشته، فقط نقد می‌کنم و به خودم فرصت نداده بودم که درباره نکات مثبت بحث کنم و اکنون مأموریتی برای خود تعریف کرده‌ام که درباره حوزه‌های امیدبخش سخن بگویم.

معتقدم که آینده بسیار روشن و امیدوارکننده است. وضعیت امروز مانند مزرعه‌ای است که دانه‌ها در خاک است و ظاهر و روی آن را کود گرفته و به زودی، جوانه‌ها سر از خاک بر می‌آورد و سیل وار فوران می‌کند. بسیار خوش بین و امیدوار به آینده کشورمان هستم.

وی در خصوص تحولات توسعه ایران در چهل سال اخیر، اظهار داشت: انقلاب اسلامی و تحولات خواسته و ناخواسته کشور در چهار دهه اخیر، باعث شد که ایران با یک میان بر تاریخی به سمت توسعه حرکت کند. تحولاتی که در اروپا در چند صد سال اتفاق افتاد، در کشورمان در یک دوره کوتاه به وقوع پیوست.

وی با اشاره به این مطلب که تحولات توسعه در ایران در زمان بسیار خاص از نظر تاریخی جریان دارد، افزود: تحولات ایران به لحاظ تاریخی در زمانی به وقوع پیوست که به اصطلاح، تاریخ در بخش لؤلایی خود قرار گرفته و در حال وچرخش است. بروز برخی تحولات در قرون و اعصار مختلف در دنیا، تاریخ را دگرگون کرده است. به عنوان مثال انقلاب کشاورزی، انقلاب صنعتی، کشف نفت از جمله تحولاتی بودند که با وقوع آنها، تاریخ ورق خورده است.

دکتر رنانی اضافه کرد: هم اکنون در عصری زندگی می‌کنیم که دو تحول همزمان در حال وقوع است. ما در دوره‌ای از تاریخ هستیم که تحول در نظام انرژی و تحول در فناوری اطلاعات، اتفاق افتاده و این تحولات کمک می‌کند تا بسترهای توسعه فراهم شود.

وی در تعریف توسعه، یادآور شد: توسعه یک فرایند تکامل بشری است که طی سال‌ها با تلاش بشریت رخ می‌دهد. توسعه بدون شک به وقوع می‌پیوندد، اما عوارضی نیز دارد که باید مدیریت شود. توسعه نوعی تحول فشرده عقلانی کمی و کیفی در تمدن است که ماحصل آن، افزایش رفاه و رضایت و معناداری در جوامع می‌باشد. با توسعه جوامع، تحولات مادی- فیزیکی و تحولات اخلاقی- فکری و فرهنگی ایجاد شده و فیزیک و روحیات جامعه تغییر می‌کند.

دکتر رنانی در اشاره به تحولات ایجاد شده پس از انقلاب اسلامی در ایران گفت: جمهوری اسلامی، ایران را آماده ورود به دنیای مدرن کرد و به توسعه، دو خدمت بزرگ و انحصاری نمود. جمهوری اسلامی در بعد مدرنیزاسیون عملکرد قابل قبولی دارد و در بعد مدرنیته با وجود برخی خطاها، جامعه را برای تحول توسعه آفرین، آماده کرده است.

وی در توضیح دو مقوله مدرنیزاسیون و مدرنیته اظهار داشت: مدرنیزاسیون یا نوسازی، تحول در لایه مادی، فیزیکی و کمی جامعه است اما مدرنیته یا نوگرایی، تحول در الگوهای فکری، فرهنگی، روانی و اندیشه جامعه است. در دنیای مدرن، عقلانیت به جای سنت، عاطفه، هیجانات و ... قرار می‌گیرد. روابط گسترش می‌یابد، و نهادهای اجتماعی، مدرن خواهد شد، دین بیشتر به عرصه معنویت و تولید معنا خواهد پرداخت و ارزش‌های جدید جایگزین خواهد شد. تحولات در دنیای مدرن، زمانی اتفاق می‌افتد که جوامع بتوانند سنت های خود را غربال و تسویه کنند. در جریان توسعه، محافظان سنت‌ها (سنت‌های تاریخی، قومی و خرافه‌ها) در جریان تحول و نوگرایی، تضعیف، تخریب و محو می‌شوند و جامعه به سرعت با سنت قدیم خداحافظی می‌کند و برخی سنت‌های جدید به وجود می‌آید.

در ادامه این نشست، میزگردی با حضور دکتر عباس عصاری (دبیر علمی پنل)، دکتر امیر حسین مزینی، دکتر لطفعلی عاقلی و سید محمد حسن مصطفوی تشکیل شد.

در این میزگرد، دکتر عصاری، دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی که مطرح نمی‌شوند و لاینحل باقی می‌مانند را طرح نمود و از بیان مسائل استقبال، و از همگان دعوت کرد و بیان داشت که پژوهشکده [اقتصاد] به روی همگان بویژه دانشگاهیان باز است که به دور از جنجال‌های روزمره، درباره مسائل اساسی در آنجا به بحث و گفت و گو بپردازند.

در ادامه مصطفوی، درباره سه تحول بی سابقه و کم سابقه در تاریخ ایران که پس از انقلاب اتفاق افتاده است، توضیح مختصری ارائه نمود.

پس از آن، دکتر مزینی، از لزوم توجه بیش از پیش به اقتصاد برای عبور به سلامت از دوره گذار سخن گفت و ادامه داد: بویژه با پیری جمعیت و هزینه هنگفت بازنشستگان و بار مالی سنگین دولت که ظرف 5 سال آینده حتی حدود 2 برابر خواهد شد، همچنین مشکلات بانکی، زیست محیطی، اقلیمی، کمبود آب و ...، ضرورت بسترسازی سازی اقتصادی دوچندان می‌شود.

دکتر عاقلی نیز به خروجی‌های مثبت در 40 سال اخیر، ازجمله در شاخص لگاتوم و حوزه سلامت پرداخت که در شاخص مرگ و میر، از 109 در هزار، به 14 در هزار رسیده‌ایم و نیز با همه نقدها، وضعیت ما در محیط زیست، از سال 1979 تا 2016 با توجه به مسائل جنگ و تحریم‌ها، به طور نسبی قابل قبول بوده است.

سپس دکتر عصاری اظهار داشت: انقلاب مدیون حضور جدی، عاشقانه و با اخلاص همگان، بویژه رهبری انقلاب و مرهون خون شهدا بوده، و نشست را با ذکر صلواتی بر روح بلند حضرت امام و شهدا به پایان رساند.


5 اسفند 1397 / تعداد نمایش : 1221